“Es busquen referents per a les masculinitats no sexistes”

Publicado el Dimecres, 25 gen. 2023

Aquesta és una de les conclusions del 2n webinar “Igualdad, ODS y jóvenes”que vam mantenir el passat dijous 18 de gener amb J.Eduardo Sierra, professor de la Universitat de Málaga (UMA) i Juan Blanco, doctor de la Universitat Pablo de Olavide (UPO), en el marc del projecte “Genera Igualdad” que des de Bosco Global desenvolupem amb el finançament de l’Agència Andalusa de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AACID).

Seguint l’estela que va marcar el primer webinar del projecte, en aquesta ocasió J. Eduardo Sierra, pedagog i investigador sobre les masculinitats i les relacions educatives, ens portà les dades i conclusions de dos estudis rellevants i recents del Centre Reina Sofia (“La Caja de la Masculinidad” i “Jóvenes en la Manosfera”).

En aquests estudis s’hi posa una xifra: 6 de cada 10 joves del nostre país no s’identifiquen amb els valors del feminisme i la igualtat, que representen un repte educatiu per a la nostra societat si volem construir una societat més justa que superi d’una vegada per totes la cultura masclista tradicional. I també s’aporta una via de transformació: la “necessitat de models masculins” que ajudin els joves a superar allò que Eduardo Sierra va denominar “estrès identitari”. Per això va advocar a “repensar les relacions intergeneracionals”, buscant-hi “masculinitats alternatives”, tant figures públiques com d’altres més properes i anònimes, que serveixin de models positius de conducta.

De forma complementària, Juan Blanco, treballador social i expert en l’àmbit de les desigualtats i la intervenció social, va proposar, de cara a la construcció d’aquests models positius de masculinitat, començar a repensar críticament què significa “ser un home” avui. Això ho va plantejar des de la importància del llenguatge, on la paraula “home” continua representant el “jo comú” des d’un concepte etnocentrista i profundament discriminatori de “model d’èxit: home d’entre 18 i 65 anys, blanc i heterosexual” que ha de demostrar la seva masculinitat “assumint pràctiques de risc”.

També va expressar la seva preocupació pel fet que aquest estereotip se segueix percebent entre els joves com un model d’èxit. Per finalitzar la seva intervenció, l’investigador de la universitat sevillana va proposar als participants barons del webinar passar de la teoria a l’acció per crear aquests models de masculinitat no tòxica: pensar en les accions diàries que els homes poden emprendre per ser “generadors de canvis ”, cosa que implica ser conscients dels privilegis que la societat masclista els concedeix i estar disposats a renunciar-hi a favor de construir espais públics més justos, segurs i compartits entre totes les persones, independentment del seu sexe i la seva orientació sexual.

Noticias relacionadas

Écha un vistazo a otras noticias de esta misma categoría.

Millorant salut i drets humans a partir de la mel

Millorant salut i drets humans a partir de la mel

Gràcies al projecte desenvolupat pels Salesians de Bolívia i Bosco Global, més de 30 famílies de comunitats camperoles indígenes han incorporat la producció de mel a la seva alimentació i economia domèstica. Després...

“Teixint cures”  a  l’Alzinar

“Teixint cures” a l’Alzinar

Més de 45 persones de tot el país  es reuneixen a la Casa Salesiana de Mohernando per a formar-se i reflexionar sobre ‘cuidadanía’. Els dies 14 i 15 de març a  Mohernando (Guadalajara) es va dur a terme la Trobada...

COL·LABORA ARA!

Perquè milers de joves d'arreu del món necessiten una educació de qualitat.
El teu suport és fonamental.